Kampioenschap Schaken

Net als vorig jaar legde basisschool Essesteijn, die de eerste verdieping van de school had omgetoverd tot schaakarena, beslag op de eerste plaats.

Essesteijnschool prolongeert schaaktitel

Voorburg - Er deden net als vorig jaar 14 schoolteams mee aan het scholenschaakkampioenschap van Voorburg, Leidschendam en Rijswijk. En net als vorig jaar legde basisschool Essesteijn, die de eerste verdieping van de school had omgetoverd tot schaakarena, beslag op de eerste plaats. 

Er werden 7 ronden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. In de derde ronde werd de Lusthofschool, die tweede werd, afgestopt met een 2 – 2 gelijkspel. Maar daarna ging de Essesteijn door met winnen, terwijl de Lusthof nog eenmaal gelijk speelde en in de laatste ronde zelfs verloor tegen de Telescoop, die daardoor als derde finishte. Nog beter: gedeeld tweede op matchpunten, maar de Lusthof had een half bordpuntje meer.

Het was alweer de tiende keer in 12 jaar, dat jeugdschaakvereniging Bobby Fischer dit toernooi organiseerde. In de coronajaren ging het niet door. Topscorer werd Xinyue Liu van de Kronenburgh uit Rijswijk met een 100% score van 7 uit 7. Heel bescheiden merkte ze op, dat ze aan bord drie wellicht de sterkste tegenstanders was ontlopen. Dat waren Bent van den Bergen (Essesteijn) en Prayan Sai Kumar (Telescoop), die aan het eerste bord 6,5 uit 7 scoorden. Ook Sarah Barbier van de Essesteijn boekte een fraaie 6,5 uit 7. In dit winnende team speelden verder Max Kole en Alex Bal, die tot 5 uit 7 kwamen. Overige vermeldenswaardige topscores zijn Julian Leeuwis (Lusthof) en Olivier Chang (Telescoop) met 5,5 punt en Pepijn Kreukniet (Essesteijn 2), Breion van Breugel (Telescoop) en Otis Montijn (Groen van Prinsterer) met 5 punten. 

De 7 sterkste teams (plus de Kronenburgh, die zich anderszins al geplaatst had) kwalificeerden zich voor de vervolgwedstrijden van de HSB en kunnen zelfs doorstromen naar het door de KNSB georganiseerde Nederlands kampioenschap. 

Media
  • de winnaars
  • kampioenschap schaken